Hírek

Pályaorientációs nyári tábor avagy "Bevezetés a Lego robot programozás rejtelmeibe"

Multinacionális cégek, kis és közepes vállalkozások egyre gyakrabban jelzik, hogy az álláshirdetésekre jelentkező munkavállalók nem rendelkeznek megfelelő informatikai ismeretekkel és ezért nem tudnak olyan állásokat betölteni, amelyek igénylik a „digitális írástudást”. A ma iskolába járó diákoknak magabiztos informatikai tudásra, készségekre van szükségük, hogy jó elhelyezkedési eséllyel léphessenek ki a munkaerőpiacra.

Gondot jelent, hogy a fiatalok nagy része nem használja készségszinten a digitális eszközöket, a szülők és tanárok által is gyakran jelzett folyamatos eszközhasználat gyakran kimerül játékban, közösségi, kommunikációs és audio/video funkciókban.

Magyarországon jelenleg több mint 10 000 betöltetlen informatikai munkahely van, és a becslések szerint a következő 4 évben a betöltetlen állások száma megduplázódik.

Az informatikai álláshirdetések jelentős részében szoftverfejlesztőket, szoftvertesztelőket keresnek.

A probléma egyik lehetséges megoldására az Alföld Szakképző EU-s forrásból pályaorientációs nyári tábort szervezett (Debreceni Egyetem MUNDO pályázatának konzorciumi partnereként).

Az EU-s támogatásnak köszönhetően tanulóknak a nyári tábor foglalkozásai térítésmentesek!

A nyári tábor célja, hogy a pályaválasztás előtt álló, 7. osztályt végzett lányokat és fiúkat játékos formában bevezesse a programozás rejtelmeibe, tanuljanak meg logikusan gondolkodni, fejlődjön problémamegoldó képességük.

lányoknak:     06.29 - 07.03

fiúknak:          07.06 - 07.10

A Lego Mindstorm Robotokat az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökséggel együttműködve biztosítjuk a gyerekeknek.

A táborban készült fotók itt megtekinthetőek.

ITSH Start verseny 2014.

 

Az ITSH Start Programjában résztvevő 10 Kelet-Magyarországi informatikai szakközépiskola legjobbjai mérték össze tudásukat 2014.12.06-án (szombaton) megrendezett döntőn.

A verseny meghirdetője, támogatója és szakmai irányítója az ITSH Kft., koordinátora és a technikai feltételek biztosítója az Alföld Szakképző Nonprofit Közhasznú Kft. volt.

A verseny célja az ITSH által megfogalmazott következő gondolat volt. „Az informatika iparág jövőjét jelentő tehetséges diákoknak biztosítsa a feltételeket és a lehetőséget arra, hogy megmutassák probléma megoldó képességüket és egyúttal megismerhessék a munkaerőpiac elvárásait, az iskolában szerzett tudásuk hasznosíthatóságát.”

A verseny 2 fordulós volt. Az iskolai fordulóban informatikai ágazati képzés tananyagára (IT alapok, hálózati ismeretek, programozás és adatbázis-kezelés) épülő tesztet kellett megoldani a tanulóknak. Az iskolai forduló eredménye alapján két korcsoportban (9-10. évfolyam és 13-14. évfolyam) nevezhettek 3-3 fős csapatokat a döntőre. Az iskolai fordulóra 204 tanulót neveztek, a döntőben 8 első korcsoportos és 7 második korcsoportos csapat versenyzett.

A döntő hardveres, üzemeltetési, szoftveres és hálózati feladatokból álló feladatait az ITSH informatikus szakemberei állították össze és javították ki. A verseny érdekessége volt, hogy a zsűri ügyfélszolgálati feladatot is ellátott a döntőn, angol és magyar nyelven lehetett telefonos segítséget kérni, természetesen értékes pontokat „beáldozva”.

 

A döntő eredménye:

A 9-10. évfolyam helyezettjei

  1. Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola (Debrecen)
  2. Irinyi János Szakközépiskola (Kazincbarcika)
  3. Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola (Debrecen)

  

A 13-14. évfolyam helyezettjei

  1. Bessenyei György Szakközépiskola (Berettyóújfalu)
  2. Inczédy György Szakközépiskola (Nyíregyháza)
  3. Irinyi János Szakközépiskola (Kazincbarcika)

  

A versenyen legtöbb pontszámot elért, így abszolút győztes a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola (Debrecen) 9-10. évfolyamos csapata lett, és kapta meg az ezzel járó serleget.

A döntő napján az ITSH biztosította a versenyzők és kísérő tanárok egész napos ellátását, jutalmazását.

  

Összegezve a kísérő tanárok véleményét is, más szemléletű verseny volt, mint a „klasszikus” szakmai tanulmányi versenyek. Az ITSH szakembereinek napi munkájuk során összegyűjtött tapasztalatokra épülő feladatok megoldása során fontos szerepe volt a gyakorlatias gondolkodásnak és a gyors problémamegoldó képességnek.

 

Csontó Béla

Alföld Szakképző


A versenyen készült fotóink a galériában elérhetőek.

Felkészülés az EuroSkills Lille 2014 döntőre

img_63272014. július 21-25 között Debrecenben, az Alföld Szakképzőben készültek az EuroSkills Lille 2014 döntőjére azok a fiatal informatikus szakemberek, akik Magyarországot képviselhetik a „Szakmák Európa Bajnokságán” a "Vállalati ICT team" kategóriában. A csapat tagjai Bora László, Varga Ákos és Pethő Roland, mindnyájan a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában végeztek, jelenleg a DE illetve BME hallgatói.A felkészülést a HTTP Alapítvány szervezte, a technikai feltételeket és szállást az Alföld szakképző biztosította a "Debreceni példa 2 - szakképzési tehetséggondozó programja" keretében.

Az egy hetes felkészülés szakmai irányítója Sisák Zoltán (HTTP Alapítvány vezetője, az EuroSkills "Vállalati ICT team" kategória magyarországi képviselője) volt, továbbá részt vett a felkészítésben Csőke János az EuroSkills Spa 2012 versenyen aranyérmet nyert magyar csapat tagja is.A felkészülés során teszt projekteket oldottak meg a versenyzők, egy-egy szakterületre specializálódva, Bora László (Microsoft), Varga Ákos (Linux) és Pethő Roland (Cisco).

A felkészülésről készített riport az Alföld Szakképző Facebook oldalán (https://www.facebook.com/alfoldtiszk) megtekinthető.

Az EuroSkills Lille 2014 döntőjét 2014.10.02-04. között rendezik a franciaországi Lille városában. A versenyről részletes információk az alábbi címen olvashatók.http://www.euroskills2014.org/

Együttműködés, mobilitás, tanácsadás az élethosszig tartó tanulás jegyében

Az ÉARFÜ 2013. december 9-13. között a CEDEFOP (European Centre for the Development of Vocational Training – Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) által támogatott nemzetközi tanulmányutat szervezett az Észak-alföldi régióban szakértők számára „Együttműködés, mobilitás, tanácsadás az élethosszig tartó tanulás jegyében” címmel.

A tanulmányút 10 résztvevője Csehországból, Olaszországból, Romániából, Belgiumból, Lettországból, Nagy-Britanniából, Spanyolországból, illetve Horvátországból érkezett, hogy megvizsgálja az oktatási, illetve képző intézmények, a kamarák, a vállalatok és vállalkozások és a non-profit szervezetek tevékenységeit és együttműködéseit a fent említett területeken.

A szakértők 2013. december 10-én meglátogatták az Alföld Szakképző Nonprofit Közhasznú Kft. is. A szervezetről, szakképzési és felnőttképzési lehetőségekről, szakképzési tehetséggondozásról Csontó Béla, az Alföld Szakképző ügyvezetője tartott előadást. Az előadást követően megtekintették az intézmény laborjait, tanműhelyeit.

 

A találkozón elhangzott előadás letölthető innen:

            Bemutatkozik az Alföld Szakképző

További cikkeink...

1. oldal / 9

Első
Előző
1

Széchenyi 2020

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esza

Kapcsolat

Alföld Szakképző Nonprofit Közhasznú Kft.

4030 Debrecen, Fokos u. 12.
Tel.: (+3652) 437-311 • Fax: (+3652) 436-243
Email: info@alfoldszakkepzo.hu


Alföld Szakképző Nonprofit KK Kft. nagyobb térképen való megjelenítése